-
  Vehmaan Lustaset ry-  
-   - -
     
 
   
  Tulevat tapahtumat -
 

 
-
  
-

VeLun historiikki

 
Vuonna 1990 alkoi Varsinais-Suomen partiopiiri ry. selvittää mahdollisuuksia partiotoiminnan aloittamiseksi Vehmaalla. Lippukunnan perustava kokous pidettiin Vinkkilän seurakuntatalolla 23.4.1991, tällöin vahvistettiin myös Partiolippukunta Vehmaan Lustasten säännöt. Lippukunnanjohtajaksi valittiin Heikki Peltola. Peltolan kaudella pidettiin ensimmäinen Vehmaan Lustasten leiri kesällä .Leirin nimeksi oli valittu Koetos jollaiseksi se osalla muodostuikin. Pakkanen nimittäin pääsi yllättämään keskellä kesää teltassa uneksijat. Pakkasen puremat eivät haitanneet vaan suuri joukko uusi partiolaisia antoi lupauksensa heti leirin päätteeksi luonnonkalliolla Suomen lipun liehuessa vasten kasvoja.

Partiotoiminta lähti virallisesti käyntiin viikoittaisten kokousten merkeissä. Tuolloin pentueet ja vartiot kokoontuivat Vinkkilän seurakuntatalolla. Peltolan kaudella aloitettiin myös lippukunnan perinteitä joihin kuuluvat muun muassa itsenäisyyspäivän kirkko, partiolaisten suojelupyhimyksen Yrjön päivän vietto sekä maineikas advettikalenterien myynti.

Peltola johti lippukuntaa 23.4.1992 asti, jonka jälkeen johtajaksi valittiin Anna-Liisa Silván. Anna-Liisa Silvánin kausi kesti 11.2.1993 asti, jolloin Lippukunnanjohtajaksi valittiin Vesa Korpinen. Anna-Liisan kaudella Vehmaan Lustasten kunniapartiolaiseksi valittiin 10.3.2002 98-vuotiaana edesmennyt Lauri Laine. Lauri oli aikoinaan ollut perustamassa Salon Leiriveikkoja ja oli aktiivinen nuoriso- ja kulttuuri-ihminen aktiiviaikoinaan. Hän on mm. kirjoittanut tutkielmia Vehmaan kulttuuriasioista.

Vesan kaudella tapahtui paljon ja monenlaista. Pidettiin kesäleirejä, muutettiin seurakuntatalolta Vehmaan kirkonkylässä sijaitsevalle kololle ,Kalliopohjalle, joka yhä edelleen on käytössä. Kolo tarjoaa kokonaisuutena hyvän paikan partiotoiminnalle varastoineen ja suurine tiloineen.Vesa järjesti Vehmaalla Pohjoiskulman alueelle suunnatun viikon kestävän kesäleirin.Yksi leirin ikimuistoisimmissa hetkistä mustaksi torstaiksi nimetty päivä, jolloin vartiot vaelsivat kesähelteessä lähes 25 kilometriä pitkin Vehmaan pikkuteitä ja metsiä. Milloinkaan myöhemmin ei ole kylmä järvivesi tuntunut yhtä virkistävältä. Eräs ansioitunut tyttöryhmä kääntyi heti ensimmäisestä risteyksestä väärään suuntaan löysi itsensä Taivassalon puolelta. Vesan toimiessa johtajana osallistuttiin Suomen partiolaisten suurleirille Loistolle ja kasvettiin lippukuntana valtavasti. Partio saavutti tällöin Vehmaalla vankan sijan nuorison harrastuksena ja kiinnostuksen kohteena.


Kun Vesa siirtyi lippukunnanjohtajan tehtävistä sivuun, astui ratin taakse Sirpa Nieminen keväällä 1998. vuosikokouksessa. Sirpan kaudella saatettiin monia projekteja alkuun, kuten uuden huivimerkin ja lipun hankinta. Hänen kaudellaan lippukunnassamme kehiteltiin erilaisia varainhankintakeinoja. Partiolaiset myivät tuolloin muun muassa keksejä ja vessapaperia. Sirpan johdolla osallistuimme ensimmäisen kerran Vehmaalla järjestettyyn KiviKovaKunto-päivään, joka veti tuolloin paljon ihmisiä puoleensa. Sirpan kaudella jaettiin perinteitä ja pidettiin joka vuosi mm. pidempi kesäleiri koko lippukunnalle.

Sirpan pitkä ja ansiokas kausi lippukunnanjohtajana päättyi keväällä 2001.
Lippukunnanjohtajaksi tuli tällöin Minna Leino. Minnan toimiessa johtajana lippukunta saavutti hienon 10 vuoden idän. Sen kunniaksi saimme uuden ja hienon huivimerkin sekä lipun. Hänen kaudellaan lähdimme myös ensimmäisen kerran pidemmälle vaellukselle aina Lappiin asti. Tuolloin taivalsimme Pallas-tunturilta Olokselle. Varsin aikaansaavana johtajana hän aloitti lippukuntalehden Graniitti Q:n tekemisen ja varmistin myöhemmin Kololle uuden ja hienon nuotiopaikan, joka on sen jälkeen ollut kovassa käytössä. Minnan kaudella aloitettiin myös jo perinteeksi muodostunut lyhtyjen sytyttäminen sankarihaudoille joka jouluaatto.


Minnan siirtyessä toisiin tehtäviin lippukunnanjohtajan saappaisiin astui Jenni Suomela vuonna 2004. Sudenpennut pääsivät heti kesällä Tammileirille ja vanhemmat partiolaiset pääsivät samana vuonna kokemaan Finnjamboree Taruksen valtavavat ja kaiken kastavat vesisateet, jota yhä edelleen pidetään tiettynä vertailukohteena retkien vesisateelle. Seuraava vuonna kolomme sai uudet ikkunat ja pientä remppaa kololla tehtiin muutenkin. Toiminta jatkui retkiä pitäen ja jokaviikkoisten koloiltojen merkeissä. Samana syksynä oli Sp: vartioiden retkipäivä ja laumajohtajien vihjepäivä Vehmaan Rautilassa. Tapahtuman järjestäjänä toimi Pohjoiskulman- alue, mutta Jenni ”Kiljuva Kotka” oli tapahtumasta päävastuussa. Seuraavana vuonna osallistuimme talvileiri Kiepille jonka jälkeen juhlittiin 15 vuotta täyttänyttä lippukuntaa. Jennin kaudella aloitettiin vielä seuraavan kesäleirin suunnittelu . Jennin kaudella vaeltajatoimintaan puhallettiin uutta happea. Ryhmän nimeksi tuli Käry ja se kävi mm. pykältämässä ja vaeltamassa milloin missäkin korvessa. Voidaan kuitenkin mainita, että joukko kävi vuonna 2006 seikkailulla Karhunkierroksen läpi.


Jennin paikalle nousi vuoden 2007 vuosikokouksessa Niina Seppälä varalippukunnanjohtajan paikalta. Niinan johdolla osallistuimme partioliikkeen 100-vuotisjuhliin Tampereella, kunnostimme kolomme keittiön ja hankimme sinne uudet kalusteet. Juhlistimme 20-vuotista taivaltamme Vehmaan Kuva-Tähdessä ja osallistuimme kolmannelle Finnjamboreelle Kilkkeelle. Muutoksia tapahtui koko Suomen partiotoiminnassa samoihin aikoihin. Otimme käyttöön uudistetun partio-ohjelman 2010. Kaksi vuotta aikaisemmin liityimme osaksi Lounais-Suomen partiopiiriä. Piiri jakautuu vielä eri osiin ja lippukuntamme kuuluu Pohjoiskulman alueeseen. Niinan kaudella alueen toiminta on ollut aktiivisempaa ja olemme vuosittain osallistuneet vähintään yhteen alueen tapahtumaan. Vuonna 2012 pidimme muun muassa yhteisen alueen sudenpentuleirin ja kesäleirin vietimme yhdessä Taivassalon Tupshaukkojen kanssa. Johtajisto ja innokkaat sudenpennut ja tarpojat sekä vaeltajat takaavat, että partiotoiminta jatkuu Vehmaalla myös tulevaisuudessa aktiivisena.


Vuonna 2013 valittiin lippukunnanjohtajaksi Anne Tyrmi. Annen kaudella otimme käyttöön varustepankin, josta voi lainata varusteita retkille. Aloimme panostamaan, että jokainen voi harrastaa Vehmaalla partiota. Toteutimme vuonna 2016 Kolin reissun, joka toimi 25-vuotis juhlaleirinä. Tällöin hankimme ensimmäiset omat VeLu-pipot. Osallistuimme piirileireille: sudenpennut osallistuivat Tammileirille MikäMikäMaa 2013 isommat Piiru14 Hämeenlinnan Evolla sekä vuonna 2016 osallistujia oli Finnjamboree Roihulla. Annen kaudella remontoimme eteisen ja wc:n sekä iso kokoontumistila sai uudet tapetit.


Vuonna 2017 aloitti lippukunnanjohtajana Vilhelmiina Jalovaara. Vilhelmiinan kaudella otimme johtokolmikon, johon kuuluvat lippukunnanjohtaja, ohjelmajohtaja ja pestijohtaja. Anne Tyrni ja Jenni Suomela aloittivat Ko-Gi-kurssin eli partiojohtajajatkokoulutuksen vuonna 2017. Anne on ensimmäinen velulainen, joka on suorittanut Ko-Gi- kurssin loppuun saakka ja Jenni toinen. Kesällä 2007 pidimme Suomi 100 kesäleirin yhdessä Taivassalon Tupshaukkojen kanssa. 2018 Niina veti piirin Piirisepelin Vehmaalla, kesällä olimme samoajaleirillä HuHulla sekä suurtapahtuma Framilla Porissa. 2019 osallistuimme Pohjoiskulman alueen kesäleirille Matka Maailman ympäri Uudenkaupungin Haidus-saarella, ja sudenpennut osallistuivat piirin järjestämälle Tammileiri Aarnivalkealle. Vuosi 2020 toi uusia muotoja partioonkin, kun otimme etäpartioinnin haltuun.

Keväällä 2021 lippukunnanjohtajan pestiin astui Tommi Runola.

 

Lippukunnanjohtajat

 
1991-1992 Heikki Peltola
1992-1993 Anna-Liisa Silván
1993-1998 Vesa Korpinen
1998-2001 Sirpa Nieminen
2001-2003 Minna Leino
2003-2007 Jenni Suomela
2007-2013 Niina Seppälä
2013-2017 Anne Tyrmi
2017-2021 Vilhelmiina Jalovaara
2021- Tommi Runola

 
Vehmaan Lustasten kunniapartiolaiseksi valittiin 10.3.2002, 98-vuotiaana edesmennyt, Lauri Laine.
 
-
 
       
 
 
      -
 
   Etusivu   |   Partio toimii   |   Varustepankki   |   Kuvat   |   Historia   |   Yhteystiedot   |   Ajankohtaista   
 
92413 | Copyright © 2022 Vehmaan Lustaset ry | Webbinen.net
 
-

  Vehmaan Lustaset - Facebook